Teknoloji fotoğraf alışkanlıklarımızı değiştiriyor

İnsanlar internet sayesinde çevrimiçi fotoğraf paylaşım platformlarında güzel anlarına ait fotoğrafları paylaşabiliyorlar. Ancak güzel bir fotoğrafı kim oturma odasının duvarında görmek istemez ki? Wundershine adlı bir firma telefonumuzdaki fotoğrafları mürekkepsiz dijital baskısı ile evimizin duvarlarında sergileyebilmemizi olanaklı kılan bir dijital çerçeve sistemi geliştirdi.

Dijital_cerceve1

Mevcut durumdaki çerçevelerin sökülüp yeni resim takılmasındaki zorluğunu ortadan kaldırmak ve LCD ekranlı dijital resim çerçevelerine alternatif olmak isteyen bu sistem, akıllı resim çerçevesi ve bir mobil uygulamadan oluşuyor. Çerçevenin Reframe ve Makerframe olarak adlandırılan iki çeşidi mevcut. Her ikisi de çevre dostu meşe ağacından yapılmış durumda ve ebatları 23×23 cm.

Kullanıcılar uygulama aracılığıyla cep telefonlarıyla çektikleri fotoğraflardan olduğu gibi Instagram, Facebook ve Flickr gibi uygulamalardaki fotoğraflarından oluşan bir resim kuyruğu oluşturuyorlar. Kullanıcılar çerçeve ile kendi resimlerini basabildikleri gibi firmanın internet mağazası üzerinden diledikleri fotoğrafları da bastırabiliyor.

Refame için kullanıcılar oluşturdukları resimleri tanesi 2 dolara bastırabiliyorlar. Reframe’in aksine Makerframe’de fotoğraflarınızı yazdırmak için çerçevede dâhili bir yazıcı mevcut. Baskı işlemi için çerçevenin üst kısmından boş bir termal renkli baskı sayfası yerleştiriliyor ve resim kuyruğundaki basılmak istenen fotoğraf, kablosuz olarak çerçeveye gönderiliyor. Basılan resim otomatik olarak çerçevenin içine otururken, içindeki eski resim ise çerçevenin alt kısmından dışarıya veriliyor.

Her iki çerçeveye de şu anda düşük fiyatlarla ön sipariş verebilmek mümkün. Ücretsiz 10 baskı ile 2015 sonbaharında gelecek Reframe’in fiyatı 59,95 dolar, 2016 başlarında gelecek olan Makerframe’in fiyatı ise 179,95 dolar olarak belirlenmiş.

fotoğraf

Akıllı telefonlar için anlık kamera kılıfı olarak yola çıkan Prynt ise cep telefonuyla çektiğiniz fotoğrafların veya sosyal medya hesaplarınızdaki fotoğrafların Polaroid mantığıyla anında çıktısını almanıza olanak sağlıyor. Prynt ile cep telefonunuzu kılıfa yerleştirmeniz ve fotoğrafı çekip 30 saniye içerisinde fotoğrafı elinize almanız mümkün.

Prynt1

iOS ve Android işletim sistemleriyle çalışan Prynt, şimdilik iPhone 5 ve 6 serisi ile Samsung Galaxy S4 ve S5’lerle uyumlu. Üstelik üzerindeki kendi pili sayesinde cep telefonunuzun şarjını da harcamıyor. Cep telefonunuzu kılıfın içine yerleştirdiğiniz için Bluetooth veya WiFi gibi kablosuz teknolojileri kullanmadığı gibi herhangi bir mürekkep kartuşu da kullanmıyor. Prynt 10 tane baskı kağıdı alabiliyor ve bir şarjda da 20 fotoğraf basabiliyor.

Siyah, pembe, mavi ve beyaz renklerde sunulan Prynt, bir kamera ve baskı işlevi gören parça ile cep telefonu modeline uygun bir adaptörden oluşuyor. Dolayısıyla cep telefonu değiştirmeniz durumunda sadece adaptör kısmını değiştirmeniz yeterli oluyor.

Prynt’in ilginç bir özelliği de çektiğiniz bir kısa videoyu, çekip bastığınız bir fotoğrafla özdeşleştirerek buluta yükleyebiliyorsunuz. Daha sonrasında bastığınız resmi telefon kameranıza tuttuğunuzda o kısa video telefonunuzda gösteriliyor.

Şu anda prototipi üretilmiş olan Prynt’in 99 dolardan toplanan ön siparişlerinin Ağustos 2015’ten itibaren teslime başlanacağı öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizden de yukarıdakiler gibi başarıyla fikirden uygulamaya geçirilmiş benzeri teknolojik uyguları göreceğimizi umuyorum. Yüksek teknolojili ürünlerinin, ülkemizin neresinde üretildiğine bakılmaksızın en yüksek teşviki alacağının söylenmesi hızlandırıcı olabilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir