Konfor alanı konusuyla bağlantılı olarak daha önce “Rekabet Rehaveti Kovar” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yenilikçilik ve girişimciliğin rekabetin en önemli dinamiklerinden olduğundan bahsetmiş ve Adidas ve Puma’yı doğuran Adolph ve Rudolph kardeşlerin hikayesinden bahsetmiştim. Yazıdaki resimde de kalorifer peteğinin sıcağından mayışmış bir kedi vardı.
Yine “Potansiyeli performansa dönüştürme” başlıklı yazımda da insanların Yetenek, İstek, Emek üçlüsünden hangisi veya hangilerine sahipseler, mevcut potansiyellerini nasıl performansa dönüştürebilecekleri konusundan bahsetmiştik.
İşte bu noktada dışarıdan gelen zorlamaların insanı nasıl harekete geçirebileceğinin bir örneğini de aşağıdaki anekdotla anlatmaya çalışalım.
Kralın şahinleri
Kral kendisine değişik şeylerin hediye edilmesinden hoşlanırmış. Birgün kendisine iki şahin hediye edilmiş. Kral bu şahinlerin ihtişamlı duruşlarından çok etkilenmiş. Ancak şahinlerin eğitilmesi gerekiyormuş. Derhal şahin eğitimcisi bulunmasını emretmiş.
Aradan bir müddet geçtikten sonra şahin eğiticisini huzuruna çağırmış ve şahinlerin durumunu sormuş. Eğitici de şahinlerden birini çok güzel eğittiğini fakat diğerinde başarısız olduğunu söylemiş. Bunun üzerine kral yeni bir eğiticinin bulunmasını emretmiş. Fakat yeni gelen eğitici de başarısız olmuş.
Eğiticiler eğiticileri takip ederken kral duruma kızmaya başlamış. “Nasıl olur da bu görkemli hayvanı eğitmenler yola getiremezler de bu şahin uçmadan, dalında öylece hareketsiz olarak durabiliyor!” diye isyan etmiş.
Nihayetinde tam da konuya çözüm bulunulamayacağı düşünülürken tecrübeli bir eğiticiye ulaştılar. Akşam yemeğinden sonra gelen eğiticiye ertesi sabah eğitime başlaması söylenmiş.
Ertesi sabah kral kalktığında penceresinden dışarı baktığında iki şahinin de uçtuğunu görmüş. Derhal eğiticiyi çağırmış ve sormuş:
“Nasıl başardın? Senden önce en az on eğitici denedi, bu şahini uçuramadı.” Eğitici cevap vermiş:
“Çok basit kralım. Tek yapmam gerekeni yaptım, şahinin tünediği dalı kestim. Böylece alıştığı dalıyla bir bağlantısı kalmadı.”
Kıssadan hisse
Bazen insanlar konfor alanı rahatlıklarına çok alışırlar, ayrılmaktan çekinirler veya korkarlar. Belki de tek ihtiyaçları sadece yapabileceklerine inanmaları veya yapabileceklerini görmeleridir. Bu konuda onlara destek olmak, yol göstermek, cesaretlendirmek gerekir. Belki de mucize sadece harekete geçmektir.
“Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz:
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html