Bir görevde veya meslekte daha önceden bulunan, yerine geçilen kişilere selef; birisinin ardından gelip onun makamına geçen kimseye de halef denir. Genelde selefler bir işi A’dan B’ye taşımaya çalışırlar. Bunda bazen başarılı olurlar, bazen de olamazlar. Halefler ise değişmekle birlikte seleflerin yaptıklarını doğru bulmaz, onları beğenmez.
Konuyu bir anekdot ile süsleyelim
Ahmet Bey üst düzey yönetici olarak işe başladığı ilk günden beri özverili bir şekilde çalışmıştı. Fakat geçen süre zarfında ne yönetime ne de iş arkadaşlarına kendini tam manasıyla benimsetememişti. Korktuğu başına gelmiş, yönetim toplantısında şirketin kendisiyle yollarının ayrılacağı söylenmişti.
O gün öğle yemeğini yerken aklına bir fikir geldi. Şirkette yaşadığı tecrübeleri kendisinden sonra gelecek yöneticiye aktarmalıydı. Odasına döndüğünde eline kalemi aldı ve bir şeyler yazmaya başladı.
Akşam saatlerinde şirketten ayrılmak için hazırlıklarını bitirdi, yönetim ve personel ile vedalaştı. Ayrılmadan hemen önce sekreterine büyük bir zarf bıraktı ve bunu yerine gelecek yeni yöneticiye iletmesini rica etti.

Kısa bir süre geçmişti ki Mehmet Bey, Ahmet Bey’in bıraktığı görevi devraldı ve ilk iş gününde sekreteri kendisine Ahmet Bey’in bıraktığı zarfı verdi. Mehmet Bey odasına geçtiğinde zarfı açtı ve içerisinden bir not ve üç küçük zarf çıktı. Notta Ahmet Bey özetle kendisine yeni görevinde başarılar dilemişti. Bu süreçte işler yolunda gitmez de çaresiz kalırsa ona yol gösteresi amacıyla hazırladığı ve tavsiyeler içeren zarfları açmasını öğütlüyordu. Zarflara her ihtiyaç duyduğunda sırasıyla bir zarf açmasını ve zarfın içimde yazan öğütlerini uygulamasını rica ediyordu.
Mehmet Bey çabalıyor
Bir müddet sonra Mehmet Bey işlerin yolunda gitmediğini fark etti ve yönetim toplantısı öncesi aklına Ahmet Bey’in zarfları geldi. Hemen bir numaralı zarfı bulup açtı. Notta Ahmet Bey, “yönetime karşı önceki yöneticiyi -yani beni- suçla” yazmıştı. Ahmet Bey’in tavsiyesini dinledi ve toplantıda problem kaynağı olarak önceki yönetimi gösterdi. Üstelik önceki yöneticiden kalan problemli işleri düzeltmek için yönetime kendisine süre tanımasını kabul ettirdi.
Toplantının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen işler yolunda gitmemeye devam etti. Yeni yönetim toplantısı öncesi Mehmet Bey’in aklına Ahmet Bey’in zarfları geldi. Ne de olsa Ahmet Bey’in geçen seferki tavsiyesi ona zaman kazandırmıştı. Hemen odasına gitti ve iki numaralı zarfı açtı. İki numaralı zarftaki tavsiyeye uyarak, toplantıda organizasyon yapısında değişiklik istedi ve yönetim bunu kabul etti.
Aradan bir müddet daha geçtiğinde işler yine umulduğu gibi gitmediğinden yönetim toplantısı öncesi Mehmet Bey’in aklına yine Ahmet Bey’in zarfları geldi. Büyük bir umutla üçüncü zarftaki tavsiyenin işleri yoluna koyacağını düşünerek hemen odasına gitti. En sona kalan üç numaralı zarfı buldu ve heyecanla açtı. Notta yazanları okuduğunda ise birden şok oldu. İstemsizce ve kısık bir sesle yazılanları tekrarladı: “EN KISA SÜREDE ÜÇ ZARF HAZIRLAMANI TAVSİYE EDERİM!”
Halef selef kıssasından hisse
Bir göreve gelindiğinde, önceki yönetimi kötülemek doğru değildir. Önceki yönetimden farklı işler yaparak başarılı olmaya çalışılmalıdır. Organizasyonel değişiklik yapmak çoğu zaman sorunları çözmeye yeterli olmayacaktır. Önemli olan insanlara adil davranmak, ekip ruhu içerisinde, hedef/çözüm odaklı faaliyetlerde bulunmak. Jim Collins’in de dediği gibi, önemli olan “otobüse doğru insanları alıp sonra onları doğru koltuklara oturtmak“tır.

https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html