Çalışan seçimi ve önemi

çalışan seçimi

Girişimciler için bir işletmeyi kurmak başlı başına zor bir iş. İşletmeyi kurduktan sonra rekabet ortamı içerisinde onu başarılı bir şekilde çalıştırmak ve işi yürütmek daha da zordur. Makine ve donanımın modern ve verimli şekilde doğru seçimi önemlidir. Bunun yanında makine ve donanımları kullanacak doğru çalışan seçimi de ayrıca önemlidir.

Yüksek meblağlarla hatta büyük borçların altına girilerek alınmış modern makinelerin işin ehillerine teslim edilmesi ve onları kullanmayı bilen tecrübeli çalışanların işe alımı gerekir. Birçok girişimci ve işletmeci için çalışan alımında en kestirme ve kolay yol rakibin elemanlarını cezbedici olanaklarla ikna etmek ve onları işe almaktır. Ancak bu yöntem aşağıdaki yaşanmış hikâyede olduğu gibi bazen büyük bir stratejik hataya da dönüşebilir.

Çalışan seçimi örneği: Rakipten (ç)almak

Geçmiş yıllarda Türkiye’de ambalaj malzemesi üreten ve bu konuda tekel olan bir gurubun fabrikalarının büyük karlar elde etmesine özenen bir grup sanayici birleşerek aynı konuda başka bir ambalaj tesisi kurdular.

Bu işletme için en uygun makine ve donanım seçilip alındı ve monte edildi. Yatırım tamamlandıktan sonra işletecek kişileri bulmak büyük bir sorun oluşturdu. Çünkü bu konuda tecrübeli ve deneyimli kişiler sadece tekel oluşturan fabrika bünyesinde bulunuyordu. Yatırımın büyük bir bölümü ise kurulan fırın için harcanmıştı.

Bunu önceden gören ve bekleyen tekelci işletme, deneyimli mühendislerinin de içinde bulunduğu bir grup elemanın işine anlaşmazlık gerekçesi ile son verdi. İşten görünürde ihtilafla ayrılan mühendis grubunu ve elemanları bir fırsat olarak gören yeni kuruluş, onları hemen kendi yönetimine aldı ve işletmesinin yönetimini bu kişilere teslim etti.

Aslında teknik grubun tekelci gruptan ayrılış olayı bir danışıklı dövüş idi. Amaç rakip işletmenin başına ve yönetimine kendi elemanlarını getirmekti. Bir süre sonra görünürde hiç bir teknik neden olmadan yeni işletmenin fırını çöktü ve işletme durdu. Yeniden devreye girmek ve pazar bağlantılarını yeniden kurmak için geçecek zaman ile gerekli fonlar ise yeni işletme ortakların katlanacağı boyutta değildi.

İşletme satıldı ve hisseleri tekelci grup satın aldı. Bu işletme halen de başarılı bir şekilde çalışıyor. Ayrılan görevliler bu yolla yeniden yuvaya dönmüş oldular. Bu olay rakipten eleman almanın tehlikeleri için iyi bir örnektir.

Hikâye için kaynak: KOBİ Girişimci Kılavuzu – Dr. Ermukan Şengezer


Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir