Tilki ve tavşan girişimciler

Tilki ve tavşan hikayesini vermeden önce biraz girişimcilerden bahsedelim, ardından hikayeye geçelim isterseniz.

Yeni kurulan girişimlerin çok büyük bir oranı ilk iki yıl içerisinde maalesef kapanıyor. Özellikle kriz dönemlerinde veya her şey iyi giderken birden gelen ekonomik daralmalarda, belki de güçlü bir rakibin oyuna girmesiyle, girişimler tabiri caizse yaprak gibi dökülüyor.

Ayakta kalabilmek, birçok unsura ve beceriye bağlı. Bunların bir kısmı temel, bir kısmı da “nice to have” diyebileğimiz olursa işi daha da ileriye götürecek olan beceriler. Ama burada önemli olan “temel” gereklilikler ve beceriler.

Birçok girişimci için girişimcilik kurumsal hayattan bir kaçış, kendini gerçekleştirebilme özgürlüğüne ulaşım aracı, başında bir müdür veya bir patron olmadan rahatça kendi kararlarını alabilmek için bir kurtuluş olarak başlatılıyor.

Temel böyle atılınca da üzerine çıkılan katları büyük oranda taşımayabiliyor. Hele ki rekabet kızışmışsa, güçlü rakipler ve onların mücadele etmesi zor ürün ve hizmetleri varsa, üstüne bir de ekonomik kriz çıkıp para yönetimi zorlaşırsa, birçok girişimci kepenkleri indirmek zorunda kalıyor.

Tilki ve tavşan*

Bir Zen ustası yanında öğrencileriyle birlikte gezinirken, tilkiden kaçan bir tavşanı gösterir ve şöyle der: “Eski bir hikâyeye göre, tavşanlar tilkilerden daha hızlı koşarlar.”

Hayır” diye itiraz eder bir öğrenci. “Tilkiler daha hızlı koşarlar.”

Ama tavşan tilkiden kurtulacak” der bu kez usta.

Bundan nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?” diye sorar öğrenci.

Çünkü tilki sabah kahvaltısı için, tavşan ise canı için koşuyor.” diye cevap verir usta.

İşte kapanan girişimlerin büyük bir çoğunluğu sabah kahvaltısı için yola çıkan tilkiler tarafından kuruluyor. Halbuki ayakta kalan girişimlerin büyük bir çoğunluğu canı için koşan tavşanlar tarafından kuruluyor ve geliştiriliyor.

*Kaynak: Okul başarısından hayat başarısına – Prof. Dr. İlkay Kasatura

Girişimcilik Hapı
Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir