Almanlarda “güven iyidir ama kontrol daha iyidir” şeklinde bir söz var. (Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser!)
Kendi işinin sahibi olarak girişimciler birçok operasyonu yönetmek ve birçok işi yerine getirmek zorundalar. Bunlardan bir kısmını iş büyüdükçe işletmeye çalışan alarak onlara devrederler veya bazı işleri firma dışında diğer kişi veya kurumlara yaptırırlar.
Bu noktada girişimcinin karar verirken hangi işleri çalışanlara devredeceğini veya diğer firmalara yaptıracağını iyi belirlemesi gerekir. İşin gerçekleşmesi için yapılması gereken işleri devretmek veya devrettiği halde bunun kontrolünü takip etmek işletme açısından hayati önem taşıyabilir.
Bununla ilgili olarak aşağıdaki anekdotu incelemekte fayda var.
Girişimci üzerine düşenleri yapmalı

1950’li 60’Iı yıllarda savaş uçakları bugün olduğu kadar güvenli değildi. Gazetelerde sık sık bir askeri uçağın düştüğü ve pilotun şehit olduğu haberi yer alır ve üzüntü ile izlenirdi.
Bir yakınım pilot olarak ordudan emekli olan çok eski bir arkadaşı ile sohbet etme olanağı bulduğunda, mezun oldukları sınıftan çok azının hayatta olduğunu, pek çoğunun kaza nedeniyle hayatını kaybettiğini üzülerek ifade ettiğini söyledi.
Bunun üzerine yakınım, “Peki sen tehlike geçirdin mi ve geçirdiysen bundan nasıl kurtuldun?” diye sorduğunda aldığı cevap pek çok işletme için de hayat dersi niteliğinde olmuş:
“Bizim kullandığımız uçaklarda şimdiki gibi elektronik kontrol sistemleri yoktu. Kritik noktaların durumunu gösteren yaklaşık 200 tane gösterge bulunuyordu. Bir pilotun her uçuştan önce bunları teker teker kontrol etmesi gerekliydi. Bu işlem ise hakkı ile yapıldığında 2 saat zaman harcamayı gerektiriyordu. Pek çok arkadaş bu kontrolü ya tam olarak yapmıyordu ya da teknisyenlere yaptırıyordu. Ben tüm uçuşlarımda bu kontrolü bizzat kendim yaptım ve önemli bir sorunla karşılaşmadım.”
Bundan, yaşamsal tehlikeleri gösteren göstergeler ile araçlara sahip olmanın ve bunları yeterli sıklıkta kontrol etmenin, hayatta kalmak için hem kişiler hem işletmeler için vazgeçilmez bir yöntem olduğu sonucu çıkarılabilir.
Anekdot için kaynak: KOBİ Girişimci Kılavuzu – Dr. Ermukan Şengezer

https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html