Türk girişimciler, Avrupa’daki ticari ilişkilerinde geleneksel olarak Almanya, İngiltere ve Fransa‘nın yanı sıra Akdeniz ülkelerine odaklanıyorlar. Fakat Letonya gibi büyüme potansiyeline sahip Baltık ülkelerinin ekonomik imkânlarından yeterince yararlanılmadığını gözlemliyoruz.
Baltık Denizi Devletleri Konseyi
Aralarında tarihi ve coğrafi yakınlık bulunan Baltık ülkeleri; Estonya, Litvanya ve Letonya uluslararası piyasalara ulaşarak bölgenin “parlayan yıldızı” haline gelmiştir.
Danimarka, Estonya, Finlandiya, Kuzey Almanya, Letonya, Litvanya, Polonya, Rusya (Kaliningrad şehrine kadar) ve İsveç birer Baltık ülkesidir. Ayrıca, Baltık Denizi’ne kıyısı olmadığı halde Norveç ve İzlanda da, Baltık Denizi Ülkeleri Konseyi üyesidir.
Baltık Denizi, Avrupa’nın en dinamik bölgelerinden biridir. Bu bölgede, dünyanın gayri safi milli hasılasının yaklaşık %9’unu üreten 120 milyon insan yaşamaktadır.
Türk girişimciler tarafından başlatılan yatırımlar ufak çaptadır. Letonya oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. İskandinavya ülkelerinin yanı sıra, özellikle Rusya ve Beyaz Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve diğer eski Sovyet ülkeleri için önemli bir köprüdür. Letonya merkezli Airbaltic ve Türk Hava Yolları’nın (THY) Litvanya-İstanbul seferlerinin başlamasıyla ülkenin önemi daha da artmıştır.
Ekonomik durum
1991’de bağımsızlığını kazanan ülke, serbest piyasa ekonomisine geçmiştir ve ekonomiye özel sektörün hâkim olduğu söylenebilir. En büyük şehri ve başkenti Riga’dır. 1 Mayıs 2004’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. 2014’te Avro Bölgesi’ne katılan Letonya’da İskandinav bankaları ön plandadır. Swedbank, Nordea ve Rietumubank büyük kredi kurumlarıdır ve dışarıdan gelen yatırımcılara yardımcı olmak için özen gösterirler. Letonya potansiyel olarak önemli bir alım gücüne sahiptir. GSYH büyümesi %2,7, kişi başına düşen milli gelir 13.700 Dolar, işsizlik oranı %9,9 ve enflasyon %0,2’dir. Geçen yılki resmi istatistiklere göre Letonya’da 100 milyoner ve 6 milyarder vardır.
İşbirliği olanakları
Ülke özellikle ihracata önem verir. Coğrafi yapıdaki avantajı nedeniyle transit hizmetler çok gelişmiştir. En çok kazanç hizmet ve sağlık sektöründen elde edilir. Ağaç işleme sanayi, tarım, gıda, makine, elektronik ve özellikle turizm sektörü de gelişmektedir. Solunum hastalıklarının tedavisi için kurulan sanatoryumlar, sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Bu sektörden, eski bağlantılarından dolayı AB halkından ziyade Ruslar daha fazla yararlanmaktadırlar. Özellikle başkent Riga olmak üzere Letonya’da otellere, Türk restoranlarına, Türk hamamlarına büyük ihtiyaç duyulduğu hissedilmektedir.
Eğitim
Letonya eğitim sistemi iyi gelişmiştir. Riga’da Renom Üniversitesi’nin yanı sıra bir de Teknik Yüksek Okulu mevcuttur. Riga’da tıp okuyan Alman öğrenci sayısı da oldukça fazladır. Letonya üniversitelerinde İngilizce eğitim de verilir. Ülkede, örneğin tıp eğitiminin toplam maliyeti yaklaşık 30.000 Avro’dur.
Letonya oturma izni
Letonya Cumhuriyeti, ülkeye gelen yabancılara gerekli şartları yerine getirmeleri halinde kısa veya uzun süreli oturum izni belgesi verir. Bu belgeye sahip olanlar, ülkenin imkânlarından yararlanırlar.
Sizin avantajlarınız nelerdir?
- Schengen ülkelerinde seyahat hakkı (Norveç, İsviçre ve İzlanda dahil)
- AB’nin sunduğu birçok özgürlük ve fırsat eşitliğinden faydalanma
- AB ülkelerinde 90 güne kadar ikamet hakkı
- Letonya Cumhuriyeti sınırları içerisinde uzun sureli ikamet izni
- Letonya Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma izni
- Letonya Cumhuriyetine kayıtlı gümrük vergilerinden muaf düşük vergili araç sahibi olma ve bu aracı tüm AB ülkelerinde kullanabilme hakkı
- Tüm AB ülkelerinde geçerli olan Letonya Cumhuriyeti sürücü ehliyeti sahibi olma hakkı
- AB’ ye sınırsız giriş-çıkış hakkı
- Statü sahibi olmak ve Letonya Cumhuriyeti vatandaşlarıyla hemen hemen eşit haklara sahip olmak (seçme ve seçilme hakkı vb. hariç)
- Letonya Cumhuriyeti vatandaşı olma yolunda ilerleme hakkı
- Aile bireyleri ve bakmakla yükümlü olunan tamamı beş kişiyi beraberinde getirme hakkı
- Diğer AB ülkeleriyle kıyaslandığında düşük maliyetli yaşam ve düşük maliyetli ticaret şansı
- Letonya Cumhuriyeti sınırları içerisinde 5 yıl ikamet sonrası sınırsız oturum izni alabilme hakkı.
- Deneyimli eğitmenlerimiz tarafından hazırlanan lisan Kursları
Letonya oturum izni nasıl alınır?
- Hisse yatırımı yaparak (şirket)
- Alt sermaye yatırımı yaparak (Banka – uzun vadeli repo)
- Gayrimenkul yatırımı yaparak
- İş sözleşmesi yaparak (çalışma izni)
- AB Mavi Kartı alarak (iş sözleşmesine dayalı oturum).
(Kaynak: http://www.letonya.eu/2014/11/letonya-oturma-izni.html)
Yazar iletişim bilgileri:
Gül Keskinler
EKIP – Agentur für Interkulturelle Kompetenz e.K. Steprathstraße 10 51103 Köln
Telefon: 0049 221 – 870 82 550