Etiket kullanımı ile algı yaratmak

etiket kullanımı

Girişimcilerin ilk işi ürünlerine fiyat belirlemekti. Ürünlerin fiyatları belirlendikten sonra, fiziksel olarak sergilendikleri yerlerde veya sanal ortamda etiket kullanımı veya banner kullanımı ile müşterilerine sunulurlar. Bu sunum sırasında girişimciler kendilerine yön verecek bazı taktikleri etiket ve bannerlarda kullanmaya dikkat ederlerse satışlarını artırabilirler. Bunlardan bazılarını aşağıda sıralayalım.

Etiket kullanımı incelikleri

İlkokullarda sayılar bizlere öğretilirken sayı doğruları kullanılır. Sayı doğrusu üzerinde rakamlar soldan sağa doğru giderek büyür. Bu yüzden insanlar sağdaki rakamların soldaki rakamlara göre daha büyük olduğu algısındalar. Aynı şey düşey konum için de geçerlidir. Düşeyde de sayılar aşağıdan yukarıya doğru giderek büyür. Bu nedenle fiyat etiketlerinde rakamlar mümkün olduğunca sol aşağıya doğru yazılırsa müşterilerin fiyat algısını değiştirmek mümkün.

İnsanlar daha küçük fontla görüntülenen fiyatları daha düşük olarak algılar. Bu nedenle ürünün fiyatı etikete yazılırken daha küçük (fontlarla) yazılabilir. Bu taktik özellikle ürün fiyatının, daha büyük boyutta yazılmış olan referans bir fiyatla karşılaştırılmasında işe yarayacaktır.

Ürün binli rakamlarla fiyatlandırılmışsa, etiketinde binlik ayracını kaldırmak, rakamın uzunluğunu fiziksel olarak daha da kısalttığı gibi binlik ayracını müşterinin görmemesi daha düşük fiyat algısı yaratacaktır. Örneğin 1.299 TL yerine 1299 TL yazılabilir.

Ürün fiyatı belirtilirken nakliye veya kargo gibi bir maliyet unsuru varsa, fiyat bunlar hariç olarak belirtilip fiyatın yanına not olarak eklenebilir. Özellikle ürün internet üzerinden satılıyorsa 49,90 TL kargo dahil yazmak yerine, 45 TL + 4,90 TL kargo şeklinde belirtilebilir. 45 TL’lik fiyat 49 TL’lik fiyata göre daha düşük algısı yaratacaktır.

İndirim ve taksit

Ürün fiyatında bir indirim varsa bunu etikette belirtirken, arada yüksek fiyat farkı olduğunu görmek alıcıları motive edecektir. Bunun için yeni fiyat eski fiyatın sağ tarafında, daha küçük (fontta), aralarındaki mesafe açılarak, mümkünse başka bir renkte (yeşilin pozitif olarak algılanması söz konusu) belirtilerek indirimin çok daha fazla olduğu algısı yaratılabilir. İki rakam arasındaki mesafe arttıkça fiyat farkı algısı da artacaktır.

doğru etiket kullanımı

Renkten bahsetmişken erkek müşterilere hitap ediliyorsa veya ağırlıklı olarak müşteriler erkekse, ürün fiyatı kırmızı renk ile gösterilebilir. Kırmızı dikkat çekici bir renktir ve genellikle erkekler kırmızıyı indirim ile özdeşleştirmişlerdir.

İndirimin etikette belirtilmesinde, kesin rakamlardan ve yuvarlak olmayan indirim oranlarından kaçınılması; müşterinin kafa karışıklığını azaltıp indirimlerin daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Örneğin “47,89 TL’lik üründe %18 indirim” yerine “50 TL’lik üründe %20 indirim” daha anlaşılır olacaktır.

Tek bir ödeme yerine taksitli ödeme teklif edildiğinde, insanlarda daha düşük fiyat algısı oluşur. Ürününüz taksitle satılabilecek bir ürünse, etiketinde satış fiyatı yerine taksit tutarı ve taksit sayısı belirtilebilir. Örneğin 495 TL’lik bir ürünün etiketine “99 TL’lik 5 kolay taksitle” yazılabilir.

Taksitten bahsetmişken, taksit yapamasak bile ürün fiyatın günlük olarak ne kadara denk geldiğinden bahsedilmesi, daha düşük bir genel fiyat algısı yaratacaktır. Ürünün satışını kolaylaştırmak için etiketine 360 TL yazmak yerine “Günlük 0,99 TL’den başlayan fiyatlarla” yazılabilir.

Satışları artırmak için

Bir ürünün satışı artırılmak istenirse, etikete sadece ürünün fiyatını yazmak yerine, alternatif diğer yüksek fiyatlı ürünler ve bunların fiyatları da eklenebilir. Satılan daha yüksek fiyatlı alternatif ürünlerden bahsetmek ürüne olan algıyı değiştirecektir. Örneğin 59 TL’lik bir ürünün etiketinde alternatif olarak kullanılabilecek 79 TL ve 99 TL’lik iki ürünün bilgisi de verilebilir.

Bir ürünün satışını artırmanın bir diğer yolu ise etiketine insanları yönlendirici pozitif bilgiler yazmaktır. Özellikle internet üzerinden yapılan satışlarda ürünün fiyatının yanında verilen yüksek rakamlar insanları cezbeder. Örnek vermek gerekirse, “Siz de üründen memnun 2.152 müşterimize katılın”, “3.251 başarılı kurulum” gibi.

Eğer müşteriye önce ürünün görseli sonra da fiyatı dikkatini çekecek şekilde etiket sunumu yapılırsa, müşteriler ürünün kalitesine; aksi durumda ise ekonomik değerine göre satın alma kararı vereceklerdir. Görsel dikkatlerini çektiğinde “bu ürünü beğenir miyim?” diye düşünürken, fiyat dikkatlerini çektiğinde “bu ürün bu fiyata değer mi?” diye düşüneceklerdir. Pahalı ürünlerde görsel solda fiyat sağda, düşük fiyatlı ve müşteriye bir fayda sağlayan pil, diş fırçası gibi ürünlerde fiyat solda görsel sağda verilebilir. İnternet ortamında ise katalog sayfalarında ürünler fiyat belirtilmeden sergilenirken fiyatlar ilgili ürünlerin sayfalarında verilebilir.

Ayrıca etiketlerin üzerine müşterilerin ürünü almasını kolaylaştıracak metinler yazılabilir. Burada kullanılacak dilde yüksek fiyatı çağrıştıran değil, düşük fiyatı çağrıştıran kelimeler kullanılabilir. Örneğin “yüksek performans” yüksek fiyat algısı oluşturabilecekken “düşük sürtünme”, daha az bakım” gibi kelimeler düşük fiyat algısı oluşturabilir.


Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir