Gizlenen niyet

İnsanlar arasında olsun şirketler arasında olsun, bazen gizlenen bir niyet olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor. Yıllarca birlikte çalışan iş arkadaşları veya uzun süredir ticaret yapan firmalar arasında, koşulların değişmesi veya bir fırsatın doğması gibi sebepler, gizlenen niyetlerin su üstüne çıkmasına sebep olabiliyor.

Bu yüzden bu konuda Çin menşeli bir örneği aşağıya not düşmek istedim.

Askeri bir gizlenen niyet

Kong Rong tarafından korunan bir kent, bir keresinde düşman tarafından kuşatmaya alınmıştı. Ama dışarıdan nasıl yardım sağlanacaktı?

Gizlenen niyet

Aralarından Tai Shici adlı bir savaşçının aklına bir fikir geldi. Ertesi gün Tai Shici, üç kişiyle birlikte, kuşatma altındaki kentin kapısı önünde atla dolaşmaya başladı. Biraz uzakta mevzilenmiş olan düşman askeri, bu gezintiyi şaşkınlık ve merakla izlemeye başladı. Tai Shici attan indi, kent duvarına bir hedef tahtası yerleştirdi ve adamlarıyla birlikte ok atma talimi yapmaya başladı. Talim bittikten sonra, dördü de yeniden kente döndüler.

Ertesi gün aynı dört kişi kent duvarı önünde aynı atış talimini tekrarladılar. Düşman ordugâhından birkaç asker durumu gözetlemek üzere olaya ilgi gösterdilerse de, diğerleri umursamayıp işlerine baktılar.

Üçüncü gün de aynı şeyler oldu. Artık düşman savaşçılarından hiçbiri, bu atış talimlerine özel bir ilgi göstermiyordu.

Nihayet dördüncü gün Tai Shici talimin ortasında birdenbire atına atladı, atını hızla kırbaçladı ve bir ok gibi, kurtarma birliklerini alıp gelmek üzere düşman mevzilerini yarıp geçti. Düşman askerleri peşine düştüklerinde, Tai Shici çoktan dağlara varmıştı bile.

Kıssadan hisse

Kişisel veya kurumsal olaylarda sürece odaklanırken; bir miktar da şüpheci olmakta, araştırmalar yapmakta ve tedbirli olmakta fayda var. Hatta başından beri gizlenmiş olan bir kötü niyetin söz konusu olması da mümkün. Tabi bunu paranoyaklık derecesinde yapmanın kimseye faydası yok.

* Anekdot için kaynak: Harro von Senger – Savaş Hileleri Strategemler – 1

Girişimcilik Hapı
Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir