Birbiriyle kardeş kavramlar: Kar ve Zarar

Kar ve Zarar

Girişimciler bir iş fikrinin onları ateşlemesiyle yola çıkıyorlar ve hayallerini süsleyen en büyük şey ise başarılı olmak. Başarının göstergelerinden birisi de kar elde etmek, yani zarar etmemek.

Girişimcilik yolculuğundaki çoğu girişimcinin odağı çok kazanarak büyük gelir elde ederek karı garanti altına almaya çalışmak oluyor. Oysa ticaretin doğasında bir o kadar da zarar etme olasılığı var.

Oğluna ticareti öğretmeye çalışan bir baba ile oğlunun hikâyesinden bu çıkarımı birlikte yapalım.

Baba ve Oğulun Kar Zarar Hikâyesi

Zamanın birinde oğlunun ticareti öğrenmesini isteyen bir baba, oğlunu yanına çağırmış ve ona belli bir miktarda para vererek “Bu parayla ticaret yap” demiş ve oğlunu göndermiş.

Çocuk bu parayla yaptığı ilk işinde önemli bir miktarda para kazanmış ve bu parayı babasına götürmüş. Babası oğlunun yaptığına tepki olarak ona bir tokat atmış ve “Git zarar et” demiş. Çocuk babasının bu yaptığından bir şey anlamamış ve babasının tepkisini yaşlılığına vermiş.

Kısa bir süre içerisinde aynı olay birkaç kere daha tekrar etmiş. Yaşadıkları çocuğun canına tak etmiş. Aldığı anaparayı ve kazandıklarını babasına götürüp geri vermiş. Babasına “Ben bu işten vazgeçiyorum, çünkü sen başarımı ödüllendireceğine beni cezalandırıyorsun” demiş.

Babası oğlunun isyanı üzerine, “Oğlum kar ve zarar kardeştir. Zararın ne olduğunu tatmadan hep kazanmak tehlikelidir. İleride çok büyük bir zarara uğrarsın ve ne kadar yüksekten düşersen o kadar büyük hasar görürsün. İkisini de tadarsan dikkatli ve gerçek bir iş adamı olursun. Ben davranışımla sana bunu anlatmaya çalışıyorum” demiş.

Hikâye için kaynak: KOBİ Girişimci Kılavuzu – Dr. Ermukan Şengezer

Kar Zarar hikâyesi kıssasından hisse

Büyük birçok girişimci ve iş insanının çoğu paylaşımlarında belirttikleri gibi, girişimcilikte ve ticarette başarısız olmak veya yapılan bir işten zarar etmek, başarılı olmak ve o işte elde edilen kardan çok daha fazlasını girişimciye öğreticidir. Yaşanan her bir başarısızlığın, birer öğrenme fırsatı barındırdığını unutmamak gerekir.

Zararla ilgili bir başka yazı için: http://mesutdonmez.com/ayakkabi-satisindan-zarar/


Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir