Aptal puma sendromu

Aptal puma sendromu

Küçük olanı büyük olana yem eden ancak inatçılığıdır. Girişimci nerede bırakacağını bilerek, ileride vereceği ve büyük ihtimalle sonucu değiştirmeyecek onca mücadeleden kendisini kurtarabilir ve yaşayacağı yıpranmaya da engel olur. Tıpkı “aptal puma sendromu“nda olduğu gibi.

Aptal puma sendromu

Puma birçok özelliği ile ünlü bir hayvandır. Ama en çok hızlı ve kıvrak koşusu ile tanınır. Avının peşine düştüğü andan itibaren giderek hızlanırken vücudunda bulunan tüm eklem ve kasları kullanır. Bu ölümüne koşu bazen pumanın, bazen de hayatı için koşan kurbanının zaferi ile sonuçlanır.

Peki, puma avının peşinden ne kadar koşar? İşte pumayı girişimcilere örnek teşkil edecek özelliği de budur.

Puma avının peşinden sürdürdüğü ölüm koşusunu her zaman avının cüssesine göre ayarlar. Yani bir ceylanı ele geçirmek için koştuğu süre ile bir tavşanı ele geçirmek için peşinde harcadığı süre asla birbiriyle aynı değildir.

Puma akıllı bir hayvandır. Avının peşinden koşarken harcadığı enerji miktarı, ondan elde edeceği potansiyel enerji miktarını aştığı anda koşmaktan vazgeçer. Yenilgiyi kabul edip başka av arar. Bu nedenle ceylanın peşinden daha fazla koşarken tavşanın peşinden çok daha az koşar. “Aptal puma sendromu” ise pumanın bu yaptığının tersini yapan insanların ruh halini ifade etmek için kullanılır.

Aptal puma sendromu kıssasından hisse

Eğer bir girişimci, bir işin peşinden uzun süre koşup ulaştığı pay ve elde ettiği ciroyla şirketini sürdüremiyorsa aptal puma sendromuna kapılmıştır. Girişimci için başarının sırrı, harcanan kaynaklar ile ulaşılan sonuç ilişkisindeki dengeyi doğru saptamaktan geçer.


Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir